Flere grise pr. årsso (MerFrigris)

Flere grise pr. årsso (MerFrigris)
Projektansvarlig

Friland A/S er verdens største eksportør af kød fra frilands- og økologisk svineproduktion. Inden for de næste 3 år vurderer Friland A/S at efterspørgslen vil stige med 50–60 %. Kun via en øget produktion kan Friland A/S opretholde sin førerposition på verdensmarkedet (Frilands Årsberetning 2010).

Der er et unikt afsæt for at skabe vækst på markedsvilkår.

 

Parterne bag denne ansøgning vil udnytte denne mulighed for markedsdrevet vækst.
Dette mål nås ved at udvikle og demonstrere metoder, der medfører forbedret effektivitet, for derved at sikre en bedre økonomi. Samtidig bidrager projektet til at realisere regeringens vision om, at økologien skal vokse til det dobbelte. Det er et politisk ønske, at økologisk vækst medfører øget eksport. En forbedret effektivitet vil styrke Friland A/S konkurrenceevne på eksportmarkederne, både m.h.t. frilandskød og økologisk kød.

 

Projektet er skarpt afgrænset til søer med pattegrise, med særlig fokus på at opnå flere grise pr. so. Konkret udvikles to nye hytte-typer, der skal sikre en høj pattegrise-overlevelse, forbedret arbejdsmiljø og højt managementniveau. Nye fysiske rammer giver behov for at optimere management og arbejdsgange, hvilket beskrives i manualer.
Demonstrationen sker hos 2 frilands- og 2 økologiske producenter. Ved at synliggøre det økonomiske potentiale gøres produktionen attraktiv for såvel nuværende som nye producenter.

Faremarksmanualen for sohold på friland med tilhørende 14 faktaark

Omhandler økologisk og konventionelt sohold på friland fra etablering af farefolden til fravænning af pattegrisene. Anbefalede rutiner er forklaret og beskrevet i manualen, mens de er skrevet som korte anvisninger med billeder i faktaarkene.

Faremarksmanual

Faremarksmanual for konventionelt- og økologisk sohold på friland

14 faktaark

til Faremarksmanual

Få flere fravænnede grise i faremarken

Ny faremarksmanual hjælper de ansatte i faremarken til at øge antallet af fravænnede grise på friland, såvel konventionelle som økologiske.